Mai mulți foști și actuali handbaliști ai României, inclusiv cu multe selecții la naționala masculină, au lansat azi Sindicatul Handbaliștilor din România (SHR). Organizația va fi sprijinită cu specialiști și logistică de Blocul Național Sindical (BNS) și Asociația Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori (AFAN), iar obiectivul principal va fi protecția jucătorilor și antrenorilor care activează pe teritoriul României, inclusiv a celor care vin din străinătate.
Mihai Timofte, fosta extremă stânga a echipei naționale, a decis să pună punct final carierei de jucător și a fost ales președintele SHR, în timp ce Viorel Mazilu a devenit unul din membrii organizației. Ideea apariției acestui sindicat a început să se „rostogolească” încă de acum 3 ani. Contextul a fost povestit de Dumitru Costin, președinte BNS: „În urmă cu aproape 3 ani, Narcisa Lecușanu m-a întrebat, la o întâlnire la care au mai fost prezenți Emil Hulubei (n.r. președinte AFAN) și Marius Iliuță, ce am putea face în anumite spețe ale unor sportivi care au probleme cu cluburile, contracte care nu sunt plătite, regulamente care nu sunt în regulă. Ce s-ar putea face pentru climatul general din handbalul românesc? Era chiar un moment mai puțin plăcut, când o jucătoare faimoasă în handbalul european și mondial avea probleme în România, vă aduc aminte de cazul lui Alisson Pineau – aflată sub contract cu Baia Mare -. Jucătoarea era în situația ingrată de a evacua apartamentul întrucât clubul nu-i mai plătea chiria conform contractului. Noroc cu Melinda Geiger care a avut decența și bunăvoința să o recupereze și să-i ofere un acoperiș, deci lucruri care ne umpleau de un penibil absolut. Și am spus că singura soluție este să capacităm cât mai mulți din handbalistele și handbaliștii din România, să izbutim să creăm o organizație sindicală puternică, să-și fixeze niște obiective. Organizație care ar putea să beneficieze de sprijinul și expertiza pe care o are fratele mai mare, AFAN”.
În cele din urmă, acest demers a fost dus la bun sfârșit, iar Sindicatul Handbaliștilor din România a intrat în legalitate de aproape o lună de zile, cu sentință judecătorească definitivă. Mihai Timofte a explicat că jucătorul de handbal avea nevoie de o protecție în starea de lucru din acaestă perioadă: „A fost nevoia de protecție a jucătorului de handbal. Pe acest lucru ne-am bazat întregul nostru demers, pentru că știm foarte bine, din triunghiul jucător de handbal, club și federație, sportivul a rămas singurul neprotejat”.
Fostul internațional român a prezentat și câteva din obiectivele SHR:
La rândul lui, Viorel Mazilu a susținut: „Merg pe premisa că suntem sătui de abuzurile cluburilor în privința jucătorilor, suntem sătui de ceea ce face un președinte de club sau oricine altcineva care nu respectă Statutele și Regulamementele Sportive. Ideea este una simplă, încercăm să-i ajutăm cu tot ce putem pe toți antrenorii și toți sportivii care vor fi afiliați la noi. Sperăm să fim cât mai mulți, să fim și mai puternici. Vrem să mergem drept, adică ceea ce spun Statutul și Regulamentele FRH”
Handbaliștii și antrenorii care participă la întrecerile interne, români și străini, pot deveni membri ai sindicatului prin achitarea unui cotizații. Aceasta este diferențiată, în funcție de nivelul participării în competiții.
Dumitru Costin a declarat la lansarea SHR că noua organizație va avea la dispoziție toate „armele” necesare pentru a proteja handbaliștii: „Avem și resursele umane care să stea lângă SHR, specialiști în drept sportiv care vor fi alături de orice membru al sindicatului. Deja au venit sportivi către noi, semnalându-ne o încălcare a drepturilor lor, de la neplata unor drepturi bănești și până la faptul că au fost nevoiți să suporte din propriile buzunare și ale famiilor lor intervenții chirurgicale, să-și finanțeze perioada de recuperarte, lucruri care sunt absolut anormale. Sportivul ar trebui să beneficieze de aceste protecții în baza contractului pe care îl are. Dar întâmplător acel accident s-a întâmplat când clubul nu reînnoise asigurările medicale pentru sportivii pe care îi avea sub contract”.
Dumitru Costin și Viorel Mazilu au vorbit concret și despre cum vor fi protejați handbaliștii, dacă, să spunem, aceștia vor fi neplătiți mai multe luni la echipa de club, iar Comisiile FRH vor tegiversa răspunsuri la anumite cazuri.
„În secunda 2 se va face memoriu către federație, se vor invoca absolut toate articolele care le-au încălcat prin regulament și așteptăm deciziile Comisilor Federației. Vom face totul ca la carte”, a susținut Viorel Mazilu.
„Federația și Comisiile ar trebui să învețe că de acum încolo trebuie să-și respecte propriile reguli. Să nu vă închipuiți că o să stăm cu mâinile în sân. Mai există și teza neglijenței în serviciu, a abuzului în serviciu. Aveți regulile voastre? OK! Jucăm după regulile voastre, dar respectați-le! Respectați termenele, respectați procedurile, respectați regulamentul, respectați Statutele! Asta nu trebuie să sune a amenințare, ci doar o comunicare din partea unor prieteni”, a tras concluzia Dumitru Costin.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER